Vier fouten die werknemers maken bij het onderhandelen over een vaststellingsovereenkomst

Als u een vaststellingsovereenkomst wordt aangeboden, dan zal u waarschijnlijk eerst denken “wat nu?”.
Als u het idee hebt dat u er slecht vanaf komt en dat u recht hebt op meer, dan doet u er goed aan op de volgende punten te letten. Er worden namelijk nog wel eens wat fouten gemaakt door werknemers tijdens de onderhandelingen.

1. Niet voorbereiden
Als uw werkgever u bij zich roept en u een vaststellingsovereenkomst aanbiedt, dan kan het zijn dat u direct reageert. Doet u dit alstublieft niet. Ons advies is minimaal een paar dagen bedenktijd te vragen. Dit geeft u de tijd om alles te relativeren en een reactie voor te bereiden.

Bedenk tijdens het voorbereiden van een reactie wat u opgenomen wenst te zien in de vaststellingsovereenkomst. Bedenk goed wat de ‘best case’ scenario is voor u, en wat het 'worst case' scenario kan zijn.

Bedenk ook wat het minimum is waarmee u akkoord kunt gaan. Als u deze vragen voor uzelf goed hebt geformuleerd, staat u beter tegenover uw werkgever bij het onderhandelen van de vaststellingsovereenkomst.

Echter, doet u er ook goed aan, om te bedenken waarom uw werkgever uw voorstellen zou moeten accepteren. Dit brengt ons naar de volgende punt wat veel werknemers fout doen.

2. Niet inzien welke reden werkgever zou hebben om de vaststellingsovereenkomst te verbeteren.
Waarom zou uw werkgever u meer meegeven? 
Veel werkgevers zullen u niet meer willen meegeven dan waar toe zijn verplicht. U dient te bedenken wat voor de werkgever een reden kan zijn om u meer mee te geven.
Bijvoorbeeld, als u weigert mee te gaan met de vaststellingsovereenkomst, dan kan het zo zijn dat er een procedure gestart dient te worden bij de kantonrechter (of het UWV). Het voordeel van uw werkgever bij een vaststellingsovereenkomst is dat u werkgever de kosten van een gerechtelijke procedure wenst te vermijden en 'zekerheid' wenst. De uitkomst van een gerechtelijke procedure is immers vaak lastig te voorspellen.
Bovendien is de uitslag van een gerechtelijke procedure openbaar, terwijl in een vaststellingsovereenkomst geheimhouding kan worden afgesproken.

Maar bedenk: er zijn ook werkgevers die de vaststellingsovereenkomst in uw voordeel willen verbeteren, zelfs als de werkgever er niet beter van wordt. Sommigen willen slechts hun dankbaarheid laten zien voor al het werk dat werknemer heeft verricht en bieden een betere regeling dan wettelijk is voorgeschreven
Dit leidt tot de volgende fout die veel werknemers maken.

3. Het verspelen van goodwill
Het kan voorkomen dat u geen juridische of financiële argumenten hebt om uw werkgever over te halen om u meer mee te geven.

Echter, het kan voorkomen dat u de werkgever kan overtuigen om u toch meer mee te geven op basis van goodwill.
De argumenten die de werknemer kan aankaarten, waar het UWV (of een kantonrechter) niet of nauwelijks rekening mee houdt zijn onder andere;
Het feit dat u veel hebt bijgedragen aan de onderneming.
De vervelende situatie waarin u terecht komt bij het verliezen van uw baan.
De offers die u hebt gemaakt in uw privé leven voor het welzijn van de onderneming.
Deze aanpak werkt beter binnen kleine ondernemingen, waar nog een familiegevoel heerst. 

4. Niet beschikbaar houden voor werk

Als u een vaststellingsoverenkomst krijgt aangeboden is het goed werkgever te berichten dat u advies gaat inwinnen en dat u zich beschikbaar houdt voor werk

Onze ontslagspecialisten stelden een voorbeeldbrief voor u op voor een 1e-reactie op het ontslagvoorstel van werkgever.
Met behulp van de voorbeeldbrief houd u zich beschikbaar voor werk en behoud u daarmee recht op loon.
U vraagt tevens tijd om op het ontslagvoorstel van werkgever te reageren en u te laten adviseren. Bestel de voorbeeldbrief door te klikken
op: voorbeeldbrief  na aanbod ontslagvoorstel werkgever

De voorbeeldbrief wordt geleverd in een bewerkbaar Word-model, zodat u deze eenvoudig aan uw specifieke situatie kunt aanpassen.

5. Geen juridisch advies inwinnen
Veel werknemers proberen over hun vaststellingsovereenkomst te onderhandelen vóórdat zij zich juridisch hebben laten adviseren over hun ontslag met wederzijds goedvinden. Dat is niet verstandig. Immers als u het een en ander bent overeengekomen met uw werkgever, dan wordt het daarna een stuk lastiger voor uw jurist of advocaat om later de vaststellingsovereenkomst te verbeteren. Mogelijk heeft u recht op een hogere ontslagvergoeding of een bonus.
Wij adviseren u daarom om direct na het ontvangen van een vaststellingsovereenkomst juridisch advies in te winnen. Wij bieden een eerste gratis advies aan, zodat de kans op een goede vaststellingsovereenkomst optimaal wordt. 
Bent u werkgever?: Ook dan kunt u bij ons terecht voor rechtshulp, kijk bijvoorbeeld op onze speciale website: advocaat voor de ondernemer.

Bel voor een eerste gratis advies 0900 - 123 73 24 of mail met onze ervaren arbeidsrecht advocaten en juristen  Eerste advies is GRATIS
>20
Onze juristen/advocaten hebben
meer dan 20 jaar ervaring met ontslagzaken.
>8000
Meer dan 8000 ontslagzaken behandeld.